۲۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۳

یک مدیر متفاوت در وزارت خارجه

ممکن است برخی تصور کنند اگر کسی در نیویورک و سازمان ملل کار کرده است، فقط گرم و نرم روزگار را دیده و سرد و سخت آن را نچشیده است. به صراحت باید بگویم این تصور اشتباهی است. من که خود بیش از سه دهه در حوزه‌های مختلف امور خارجی فعالیت کرده‌ام، در اینجا شهادت می‌دهم که حفظ منافع ملت و عزت جمهوری اسلامی در حوزه روابط بین‌الملل از سخت‌ترین و استخوان سوزترین فعالیت‌های دوران خدمت هرکس در وزارت امور خارجه است.

201219280619dbr-kharejeh--619.jpgمبارزه (رسانه تحلیلی خبری دانشجویان خط امام):

برای اولین بار در جمهوری اسلامی ایران فردی به عنوان وزیر امور خارجه معرفی شده که دانش آکادمیک و تجربه اختصاصی‌اش طی بیش از سه دهه، همه کاملاً در حوزه روابط خارجی بوده است.

به گزارش ایسنا،‌ غلامعلی خوشرو – معاون اسبق وزیر امور خارجه در امور حقوقی بین‌المللی- در ادامه یادداشت خود در روزنامه اطلاعات نوشت:‌ دکتر ظریف در رشته تخصصی روابط و حقوق بین‌الملل تحصیل کرده و بطور مستقیم در ارتباط با اصلی‌ترین کانون تعاملات جهانی، یعنی سازمان ملل کار کرده است.

او از جوانی تا شش سال پیش که به ناگزیر از سیاست کناره گرفت و در دانشگاه مستقر شد و به کار تدریس روابط بین‌اللملل و پژوهش و نگارش در این زمینه پرداخت، همواره مستقیماً و به صورت عملی درگیر روابط بین‌المللی بوده است. او کار سیاست خارجی را طی سه دهه، به عنوان کارشناس، مشاور، معاون نمایندگی، سفیر و رئیس نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل در نیویورک و به عنوان مشاور وزیر و معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امورخارجه به صورت تخصصی پیگیری کرده است.

 

ترکیب چهار ویژگی در زندگی حرفه‌ای او، از وی دیپلماتی ممتاز در سیاست خارجی می‌سازد:

الف نگاه راهبردی

ب دانش تخصصی و تجربه حرفه‌ای

ج بیان شیوا و مؤثر

د اعتماد به نفس و قدرت اقدام

 

در نگاه راهبردی او سیاست خارجی خود به خود اصالت ندارد، بلکه حلقه واسطی است از یک سلسله اهداف کلان که عموماً از اصول کلی نظام سرچشمه می‌گیرد و مجموعه‌ای از اهداف اجرایی و عملیاتی که در پرتو شرایط و تحولات منطقه‌ای و جهانی تعیین می‌شود. این نگاه راهبردی باعث شده است که او در مذاکره با طرف‌های خارجی که عموماً یا با ما در رقابت هستند یا خصومت، با شیوایی و اعتماد به نفس از منافع و اهداف جمهوری اسلامی ایران دفاع کند و از سوی دیگر، خود را کاملاً مقید به اصول کلی نظام بداند و با احتیاط و دوراندیشی عمل کند. اگر کارنامه سی ساله او را مرور کنیم، به خوبی در می‌یابیم که برای او سیاست یک امر هیجانی و دفعی، مذاکره خود باختگی یا خودشیفتگی، دیپلماسی، ماجراجویی و کینه‌ورزی و گفتگو پرده دری و توهم بافی نیست. او سیاست خارجی را شناسایی دقیق تهدیدها و فرصت‌ها و پیگیری صبورانه و آرام منافع و مصالح کشور به نحو راهبردی و به صورت بلند مدت می‌بیند. بی‌شک دکتر ظریف بارزترین چهره بین‌المللی و رسانه‌ای ایران در سطح جهان است. او دانش و توان خود را در راه پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران به کار گرفت و این تجربه ای گرانقدر برای او فراهم آورد. همین ویژگی‌ تخصصی باعث شده تا او در مواجهه با مسائل بین‌المللی، از اعتماد به نفس بالایی برخوردار شود. ارتقاء جایگاه منطقه‌ای و جهانی ایران و دفاع از حقوق و عزت ایرانیان همواره یکی از دغدغه‌های اصلی او بوده است. او در مشاجرات و نیز در مذاکرات مربوط به جنگ ایران و عراق بسیار فعال بود و در دفاع از مرزها و خون شهیدان و آزادی اسرا در صحنه بین‌المللی تلاش بسیار کرد و جامعه جهانی را به سوی محکومیت صدام در کاربرد سلاح شیمیایی و اشغالگری و تجاوز سوق داد. وی در فرآیند دموکراتیک شدن عراق و تثبیت حقوق شیعیان، اقدامات ارزشمندی به عمل آورد.

 

وی همچنین در مقابله با اسلام هراسی و ایران ستیزی در رسانه‌های جهانی و سازمان‌های بین‌المللی به شیوایی به پاسخگویی پرداخت. او در دفاع از حقوق مردم مظلوم فلسطین و بوسنی، لبنان و افغانستان از هیچ کوششی فروگذار نکرد.

 

ممکن است برخی تصور کنند اگر کسی در نیویورک و سازمان ملل کار کرده است، فقط گرم و نرم روزگار را دیده و سرد و سخت آن را نچشیده است. به صراحت باید بگویم این تصور اشتباهی است. من که خود بیش از سه دهه در حوزه‌های مختلف امور خارجی فعالیت کرده‌ام، در اینجا شهادت می‌دهم که حفظ منافع ملت و عزت جمهوری اسلامی در حوزه روابط بین‌الملل از سخت‌ترین و استخوان سوزترین فعالیت‌های دوران خدمت هرکس در وزارت امور خارجه است.

 

ساختمان شیشه‌ای و شفاف سازمان ملل، بر مخفی کاری و نهان روشی بنا شده است و از دور دل می‌برد و از نزدیک زهره! در سازمان ملل گاه استقلال یک ملت، تمامیت ارضی و توان اقتصادی یک کشور، زیر چرخ دنده‌های بی‌رحم سلطه جهانی خرد می‌شود. در آنجا قدرت‌های جهانی، با یک تصمیم نهانی بر گلوی یک ملت تیغ می‌نهند و او را نیم بسمل می‌کنند. مواجهه با این چالش‌ها و حفظ حقوق مردم در این سازمان‌ها، به از خودگذشتگی، دوراندیشی، تعامل‌ورزی، زبان‌آوری، دانش سیاسی و حقوقی، خودباوری، و اجماع سازی نیاز دارد. دیپلماتی که در این آوردگاه، درگیر کارزار است، نمایندة‌ آن شهید و آن کارگری است که خون و جان خود را نثار دفاع از استقلال و توسعه کشور می‌کند. نظام جمهوری اسلامی به دلیل گفتمان انقلابی و ایجاد عدم تعادل در موازنه قدرت در سطح منطقه‌ای و جهانی، اغلب با نظام بین‌المللی در کشمکش، اختلاف و تصادم بوده است. دیپلماتی که از منافع ایران در این شرایط سخت دفاع می‌کند، همواره در تعامل یا مقابله با قدرت‌های جهانی، نگاهش به وضع و حال مردم خویش است، تا ببیند آیا اقدامات وی از درد و رنج مردم می‌کاهد؟ آیا عزت آنها را افزایش می‌دهد؟ آیا هزینه زندگی آنان را پایین می‌آورد؟ آیا معیشت آنها را بهبود می‌بخشد؟

دیپلماتی که در این وضعیت دشوار دل درگرو مردمش دارد، همواره با خویش زمزمه می‌کند:

لذت نان شدن زیر دندان او گندمم را سوی آسیا می‌کشد

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران

:::

دیدگاه تازه‌ای بنویسید:

*

59 - = 53