مسئله حفظ هویت دینی
اگر پیشرفت های علمی نماد پیوند با اسلام باشد، برخی کشورهای اروپایی و آمریکا که از ما مدرن تر و هآی تکنولوژیک ترند، از ما دیندار ترند! اگر رسانه که بلندگوی جریان مدیریتی جامعه است، حرفی از درد مردم به میان نیاورد و پیگیر آن نشود و اینکه دغدغه بهبود زندگی افراد جامعه (و حداقل پیگیری بهبود اوضاع) توسط مردم حس نشود. پس انگشت اتهام عامه مردم به اصل این حکومت برده می شود که آن اسلام است. در صورتی که اسلام یک پوشش برای برخی بی لیاقتی های کارگزاران و مدیران بی صلاحیت می شود.
مبارزه (رسانه تحلیلی خبری دانشجویان خط امام) - هادی زینلی:
هر انسان به طور مستقل از ابزار شناخت الهی بهره مند است (و خدا شما را از شکم مادرانتان- در حالى که چیزى نمىدانستید- بیرون آورد، و براى شما گوش و چشمها و دلها قرار داد، باشد که سپاسگزارى کنید، نحل ۸۷) پس انسانها با ظرفیتی که برای شناخت دارند، توانایی تشخیص غلط، غلطتر، صحیح و صحیح تر را دارند. به واسطه ی یک موهبت الهی، انسان ها توانایی شناخت را به صورت عمومی دارند.
مردم، مسائل سیاسی – اجتماعی جامعه را در حوزه هایی موثر در زندگی فهم می کنند و قابلیت تحلیل آن را دارند. جمیع تمام تلاش های دولت ها و اصحاب مدیریت جامعه که هدفشان بهبود جامعه است، در کف زندگی مردم تجلی پیدا می کند، چه موفق باشد چه ناموفق. پس شناخت مردم است که سنگ محک عملکرد مدیران جامعه است، چه در بعد قانون گذاری، چه اجرا و چه نظارت. سلامت یا بیماری مدیریت یک جامعه در همه ی ابعاد به سلامت زندگی تک تک خانواده های یک جامعه گره خورده است. پس هویت سیاسی یک مملکت در زندگی تک تک افراد جامعه بروز دارد.
در زمانی که مسلمانان از مبین معصوم و منصوب از جانب خدا بی بهره اند، دین با فعالیت دانشمندانی تبیین می شود که با تحصیل در علوم دینی کوششی در راستای فهم دین دارند. با توجه به اینکه بسط و تبیین دین در برخی زمینه ها، در بعد مکان و زمان، نیاز به روش های متفاوتی دارد(ما جماعت پیامبران، چنین مأموریم که با مردم به اندازۀ عقلهایشان سخن بگوئیم، تحف العقول ص ۳۷)، لذا ما به محققانی نیاز داریم که با فهم از اقتضاعاتی که هر مکان و زمان دارند، با روش هایی که از دین استخراج می شود (نه نظرهای شخصی و تحریف کننده و لطمه زننده به اصول دین) به نیازهایی جامعه دینی پاسخ بگویند.
تاریخ علوم، در طول تکامل خود در گذر زمان، شاهد نظریات و اصولی بوده که مدت ها مورد تایید و استفاده بوده اند ولی پس از مدتی نقض شده و در مواردی جریان علم پاسخ های بهتری برای آن یافته است. پس رشد و تعمق علم در گرو امکان نقض قوانین و وضع قوانین جدیدتر و بهتر است که بعضا در ارتقای کیفیت زندگی تاثیر مستقیم داشته است. فهم از دین توسط دانشمندان و محققان این عرصه نیز از این قاعده مستثنی نیست. شاید بیان این مطلب برای حفظ هویت دینی ضروری باشد که هر روحانی و معممی نماینده اسلام نیست. او هم فردی است که به اندازه بضاعتش تحصیل، تحقیق و پژوهش داشته تا بتواند از دین بفهمد و یا اینکه مثل باقی مسئولیت های اجتماعی هم فرصت است و هم تهدید، نمی تواند از منافع فردی، اجتماعی و اقتصادی خود بگذرد تا با آزادگی اعلام نظر کند که این خود مسئله ای مهم است. پس دین و جزئیاتی که در باره اش گفته شد، مسئله ای است که فهم آن در این دوران یکی از چالش های جدی است که همگان نمی توانند به فهم صحیحی از آن برسند به نحوی که نظرات شخصی در آن دخیل نشود و فهم صحیح و خالص از متون دین فراهم شود. پس موضوع مهمی که باید بدان توجه داشت این است که باید برای شناخت صحیح تر دین، قدری دقت و همت به خرج دهیم و به دنبال این موضوع باشیم که در انتخاب معلم دینی دقت کنیم و در نظراتی که به دین نسبت داده می شود، برای فهم صحتش قدری سختگیر باشیم.
از آنجا که در جامعه ما، اسلامی نام نهاده شده است و این نام رنگ جهانی به خود گرفته است. پیش فرض این است که ایران کشوری است که قوانین آن با رویکری اسلامی و بر طبق موازین آن است. اگر کسی به دنبال یک تجربه ی موفق از دین باشد تا به اصل آن ایمان پیدا کند، قطعا ایران را به عنوان یک کشور اسلامی بررسی خواهد کرد. لذا تبلوری که عامه از یک حکومت دینی دارد بیانگر شدت موفقیت و تاثیرگذاری آن دین است که هویت دین را بازتاب می دهد. شاید عملکرد نامطلوب و یا قوانین بیگانه از مبانی دینی، در کشور ما، حتی قسمی از هموطنان ما را نیز، به این نظر برساند که “دین رو چه به حکومت”. و وقتی مدیریت جامعه که با برچسب اسلامی فعالیت کرده است نتوانسته حقوق مردم را تحقق بخشد، چه می توان در پاسخ به این اشکال داد؟ پس به راحتی در طولانی مدت می توان به این نتیجه رسید که اگر این کشور اسلامی است و صدا و سیما و اخبارش صرفا از خوشی و خرمی و پیشرفت می گوید و این پیشرفت ها سال هاست به ارتقای حیات خانواده ها کمکی نکرده، پس این نتیجه منصافانه نیست که عده ای بگویند “حکومت اسلامی به درد ما نخورده”، “حکومت اسلامی برا ما نون آب نمیشه” و …
اگر پیشرفت های علمی نماد پیوند با اسلام باشد، برخی کشورهای اروپایی و آمریکا که از ما مدرن تر و هآی تکنولوژیک ترند، از ما دیندار ترند!
اگر رسانه که بلندگوی جریان مدیریتی جامعه است، حرفی از درد مردم به میان نیاورد و پیگیر آن نشود و اینکه دغدغه بهبود زندگی افراد جامعه (و حداقل پیگیری بهبود اوضاع) توسط مردم حس نشود. پس انگشت اتهام عامه مردم به اصل این حکومت برده می شود که آن اسلام است. در صورتی که اسلام یک پوشش برای برخی بی لیاقتی های کارگزاران و مدیران بی صلاحیت می شود.
پس باید چه کرد؟
هویت دینی، مسئله ای است که دینداران باید برای احیای آن و عدم تحریف آن در متن جامعه کوشش کنند. اگر عده ای در جامعه همانند نگارنده این متون اعتقاد دارد که دین و مدیریت بر طبق مبانی اسلامی می تواند بهترین الگو برای حفظ کرامت تک تک انسان های جامعه باشد، پس باید برای این احیا و غبارروئی این مسئله تلاش کنند. شاید مسئله مهم این باشد که غالب این تلاش هم مهم است. یعنی ما اگر برای عملکردی که در این نوشتار “حفظ هویت دینی”، از روش هایی بیگانه با روش های که خود دین پیشنهاد داده استفاده نکنیم، یحتمل خود به افراط و تندروی و می رسیم و یا اینکه به تفریط و سهل انگاری که همه این ها آسیب به هویت دین است. کوشش در حفظ هویت دین نیازمند شناخت صحیح ما از دین و اتصال به منابعی به نسبه صحیح تر است، تا اینکه ما را در انجام این مهم یاری کند. مجموع شناخت های صحیح ما و استفاده از غالب های نو و جدید و متناسب با عصر ما مسئله ی مهمی است که شاید باید بیشتر راجع به آن فکر کرد. قرآن درباره مسئولیت در حفظ چهره دین می فرماید:
«اى کسانى که ایمان آوردهاید، هر کس از شما از دین خود برگردد، به زودى خدا گروهى [دیگر] را مىآورد که آنان را دوست مىدارد و آنان [نیز] او را دوست دارند. [اینان] با مؤمنان، فروتن، [و] بر کافران سرفرازند. در راه خدا جهاد مىکنند و از سرزنش هیچ ملامتگرى نمىترسند. این فضل خداست. آن را به هر که بخواهد مىدهد، و خدا گشایشگر داناست.» (مائده ۵۴)
منبع: مجمع حزب الله
::::
مطالب مرتبط:
کلام امام
انجمنهای اسلامی باید توجه کنند که در بین این انجمنها از این منحرفین نفوذ نکنند.... باید سعی خودتان را، کوشش خودتان را در انتخاب افراد برای این انجمنها بکنید و دقت کنید که که افراد، افرادی باشند که سابقه آنها و قبل از انقلاب آنها و در انقلاب (آنها) درست باشد و با شناخت کامل در این انجمنها راه داده بشوند. این انجمنها فعالیتشان بسیار ارزش دارد، لکن یک همچو مسئولیتهایی دارند که مسئولیتشان هم بزرگ است.
امام خمینی در جمع انجمنهای اسلامی دانشجویان، 6 آذر 1361یادداشت
-
فرشاد مومنی
راه نجات؛ بازگشت به اندیشه شهید بهشتی
-
حسن اخگر :
مهر سکوت بر دهان دانشگاه
-
محسن فروردین :
رویکرد نوین در انجمنهای اسلامی دانشجویان؛ جنبشی از جنس شدن
-
امیرحسین ترکش دوز :
چه کسی مستضعف است؟
-
محسن فروردین :
روحانی مصدق شود!
شورای نگهبان
-
مناظره داغ تلویزیون در مورد شورای نگهبان
-
حسین انصاری راد :
قید استصواب؛خلاف نظر صریح قانونگذار و اجتهادی درمقابل نص
-
اصغر میرشکاری:
دفاع از اندیشه امام خمینی(س) پیرامون شورای نگهبان
-
شورای نگهبان حق دستور به دستگاه اجرائی را ندارد
-
انتشار سخنرانی تاریخی آیت الله بیات زنجانی در واکنش به ردصلاحیت گسترده در خبرگان:
این انتخابات نیست، انتصابات است!
-
نامه انتقادی دکتر حسن سبحانی به شورای نگهبان:
مسئولیت عظیم شورای نگهبان در پاسخگویی به مردم، قانونگرائی و شفافیت
-
دو دهه نظارت استصوابی و رسالت جنبش دانشجویی
قرار بود انتخابات هم پولی شود!
-
حجت الاسلام والمسلمین محمد سروش محلاتی:
اصل، احراز مردم است
-
بازخوانی ماجرای حذف سیاسی جناح خط امام در انتخابات مجلس چهارم
شایعه سازی و تخریب شخصیت+نظارت استصوابی و رد صلاحیت
-
سخنانی از امام درباره شورای نگهبان که گفته نمی شود
آرشیو پروندهها
-
مجلس خبرگان در بوته نقد
بررسی انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان و نقد عملکرد خبرگان در ادوار گذشته -
رسانه ملی
پرونده ای برای نقد صدا و سیما -
نقد نهاد روحانیت
پروندهای در نقد عملکرد نهاد روحانیت در دوران انقلاب اسلامی تاکنون -
جنبشی که عدالتخواه بود
پرونده ای درباره چیستی تشکل و چرایی انشقاق در جنبش عدالتخواه دانشجویی -
اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان پیرو خط امام (ره)
-
پاسداشت حماسه دوم خرداد
پرونده ای به مناسبت سالگرد حماسه دوم خرداد 1376 -
جمهوریت و اسلامیت، میراث سیاسی امام
پرونده ای به مناسبت روز جمهوری اسلامی و پاسخ به مخالفان جمهوریت -
به سوی وحدت انجمنهای اسلامی دانشجویان
پرونده ای برای ارزیابی وحدت انجمنهای اسلامی و احیای دفتر تحکیم وحدت -
پایان مارکسیسم، آغاز انقلاب اسلامی
پرونده ای به مناسبت نامه تاریخی امام خمینی به گورباچف؛ رهبر اتحاد جماهیر شوروی -
16 آذر: روز مقاومت دانشجویی در برابر استعمار و استبداد
پرونده ای به مناسبت شصتمین سالگرد 16 آذر: روز دانشجو -
13 آبان همچنان جاویدان
پرونده ای به مناسبت 34مین سالگرد تسخیر لانه جاسوسی -
ایران و امریکا: مبارزه یا مذاکره؟
پرونده ای در نقد مذاکره و بررسی تاریخی چهار دهه مجادله بر سر رابطه با آمریکا -
بزرگداشت سالگرد تشکیل دفتر تحکیم وحدت
پرونده ای به مناسبت سی و چهارمین سالگرد تشکیل دفتر تحکیم وحدت -
کاشفان خواب نمای پرونده شهید رجایی
پرونده ای درباره کارنامه انقلابی شهید رجایی و پرونده شهادتش -
شصتمین سالگرد کودتا
پرونده ای درباره نهضت ملی شدن نفت و کودتای 28 مرداد 1332 در شصتمین سالگرد کودتا
گفتگو
-
گفتگو با سیدعلیرضا بهشتی :
اصلاحطلبان به محاسبه و مراقبه خودشان بپردازند
-
گفتگو با میرمحمود موسوی :
امیدم این است که چهرههای جدیدی پیدا شوند
-
گفتگو با فرشاد مومنی :
وقتی دولت مردم را نادیده میگیرد، مردم هم آن را نادیده میگیرند
-
باید جریان اصلاحطلبی را از دست شبه اصلاحطلبان منفعت طلب نجات دهیم
-
در گفتگو با علیرضا علوی تبار :
ضرورت امروز؛از چپ خط امام تا چپ میانه جدید
آخرین مطالب
- تغییر اساسی در مدیریت دانشگاه مطالبه دانشجویان
- راه نجات؛ بازگشت به اندیشه شهید بهشتی
- حکم شلاق برای یک دانشجوی دانشگاه صنعتی جندی شاپور
- خراش انداختن برچهره جمهوریت با پنجه ی نظارت استصوابی با نگاه امام همخوانی ندارد
- مهر سکوت بر دهان دانشگاه
- جوابیه انجمن اسلامی پیرو خط امام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به بسیج دانشگاه
- بیانیه مشترک انجمن های اسلامی دانشگاه فسا و علوم پزشکی به مناسبت روز دانشجو
- آفت جنبش دانشجویی، تقلیل قدرت اجتماعی به قدرت سیاسی بود
- نهادگرا شدن دولت روحانی یک دروغ بزرگ است
- آخوندی؛ سوپرلیبرال اقتصاد نجفی
- رویکرد نوین در انجمنهای اسلامی دانشجویان؛ جنبشی از جنس شدن
- چه کسی مستضعف است؟
- تاسیس دفتر مشارکتهای اجتماعی؛ آغاز طرح مردمی ابوذر
- انتخابات انجمن اسلامی پیرو خط امام دانشگاه رامین اهواز برگزار شد
- اصلاحطلبان به محاسبه و مراقبه خودشان بپردازند
- بیانیه مشترک دانشجویان علوم پزشکی آبادان در مقابله با دستدرازیها به ساحت دانشگاه
- امیدم این است که چهرههای جدیدی پیدا شوند
- لطفا از بروز یک فاجعه ملی جلوگیری فرمایید
- وقتی دولت مردم را نادیده میگیرد، مردم هم آن را نادیده میگیرند
- عدالت و پایبندی به ارزشها از شاخصههای اصلی خط امام است
- باید جریان اصلاحطلبی را از دست شبه اصلاحطلبان منفعت طلب نجات دهیم
- نامه بیش از ۱۵۰ دانشجو و دانشآموختهی اصلاحطلب و خط امامی به خاتمی + اسامی
- ریزش روشنفکران دینی حوزوی و دانشگاهی، خسارت بزرگی است
- اجازه حضور به حلقه امنیتی که مخالفان خود را تهدید به پرونده سازی کند نمیدهیم
- نامه سرگشاده جمعی از اقتصاد دانان به رییس جمهور و ملت شریف ایران
- روحانی مصدق شود!
- معاون فرهنگی وزیر علوم : نشست یزد قطعا خلاف قانون بوده است
- رد پای منصور غلامی وزیر علوم در نشست مشکوک یزد؟!
- تکذیبیه حضور انجمن اسلامی دانشجویان عدالتگرای دانشگاه رازی کرمانشاه در نشست یزد
- نشست یزد وجاهت قانونی ندارد
- تحریم نشست مشکوک یزد
- دعوت یک نهاد امنیتی از تشکلهای دانشجویی برای شرکت در یک نشست!
- یک دست اسلحه، یک دست شاخه زیتون
- صد آیه، صد اشاره
- مدرسهفروشی قانونی شد!
- با میراث خمینی (س) چه کرده ایم؟
- گزارشی از خوابگاه صدرا دانشگاه زنجان
- بیانیه تشکل های دانشگاه شیراز در اعتراض به انتصاب معاون فرهنگی جدید
- روح نهادگرایی برقراری پیوند بین نظریه و محیط است
- مظلومیت سفینة النجاة
- بررسی اعتراضات اخیر در میزگرد فعالین دانشجویی در مبارزه
- خواب هاىِ پریشان
- انتخابات انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فسا برگزار شد
- شهید بهشتی با دخالت رهبر در کار دستگاه قضایی مخالف بود
- راه اصلاح برخی روندهای ناصواب از تضارب آرا و نقد بیپردهی اصحاب قدرت میگذرد
- انتخابات شورای مرکزی انجمن اسلامی پیرو خط امام دانشگاه چمران اهواز برگزار شد
- در حصار اسلام سنتی
- یا دستی برای بیعت و یا سری برای عبرت
- دست گدایی جلوی این یا آن جناح سیاسی دراز نکنیم/امید واهی برخی ناامید شده است
- دیالکتیک سرکوب رسانه ای
- وزیر علوم بی هویت و تزویرگر نباشد
- بیانیه ی انجمن اسلامی پیرو خط امام دانشگاه یاسوج در خصوص حکم حبس فعالان ارشد اصلاح طلب
- اطاعت : کاش حداقل برخی وزرا واقعا اصولگرا بودند