در گفتگو با دکتر سید علیرضا بهشتی :

تشکیل اتحادیه می تواند گام مهم و مؤثری باشد

beheshti

تشکیل اتحادیه ها می تواند گام مهم و مؤثری برای احیاء و گسترش فعالیت های انجمن های اسلامی باشد، به شرطی که گام هایی که در این راه برداشته می شود با مطالعه و دقت و بر اساس سازوکارهای دموکراتیک همراه باشد. بررسی علل موفقیت و شکست تجربه های قبلی، قطعا از تکرار شکست ها جلوگیری می کند و امکان تجربه مجدد موفقیت ها را افزایش می دهد. برای نمونه، دعوت می کنم فراز و فرودهای تجربه هایی مانند کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در اروپا و آمریکا، اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان در اروپا و آمریکا، و دفتر تحکیم وحدت به...

امیر محمد تاجیک :

جنبش دانشجویی از کودتا تا قربانگاه

بازداشت دانشجویان معترض در دوم زوئن

همان روز فرمانداری نظامی، تعدادی از روزنامه ها و نشریات را به صورت فله ای تعطیل کرد که از جمله می توان به: فرمان، سیاسی، خاورمیانه، آذرین، زلزله، فاخته و مرجان، اشاره کرد. همچنین تعدادی از روزنامه های منتشره نیز جمع آوری شد. خبر واقعه 16 آذر و کشتار بی رحمانه دانشجویان در محیط امن و مقدس دانشگاه که به سرعت از سوی رسانه های خبری به سراسر جهان مخابره شده بود، موج ابراز همدردی فرهیختگان و آزادی خواهان عالم را در پی داشت، همین امر فشار فزاینده ای را مقارن سفر ریچارد نیکسون به ایران، بر...

عباس حیدری:

آیا دانشگاه زنده است؟

download (12)

قبلاْ این طور بود که برای آگاهی از اخبار یا باید منتظر تلویزیون و رادیو می‌ماندی یا انتشار روزنامه‌ها. حال کافی بود یک نفر تمام اینها را کنترل کند. در آن صورت یک دروغ می‌توانست الی‌الابد در لباس حقیقت زندگی کند.امروز اما اگرچه ممکن است شایعه‌ای برای مدت کوتاه بر سر زبان‌ها بچرخد اما به علت تنوع بی‌پایان رسانه‌ها حداکثر چند روز بعد حقیقت آشکار خواهد شد.

معین کریمی:

۱۶ آذر و لزوم خوانش دوباره تاریخ

karimi

تاریخ این جریان از 16 آذر 32 تا 16 آذر 92 و در طول این 60 سال پر فراز و نشیب بوده؛ تاریخی پر از آشوب، ملغمه‌ای از تصمیمات صحیح و اشتباه. اما در آستانه 60 سالگی و در این روز لازم است تا جریانات دانشجویی خود را در مقابل خود بنشانند و به اصطلاح به نقد رویه‌ها و اقدامات خود بپردازند و ببینند که چه نسبتی را با تاریخ این جریان و نیز با تاریخ و پیشینه آزادیخواهی، استقلال‌طلبی، مبارزه با استبداد و... برقرار می‌کنند.

بیانیه تحلیلی 20 انجمن اسلامی درباره اوضاع دانشگاه‌ها در شصتمین سالگرد 16 آذر:

۱۶ آذر امسال هم رنگ دانشجویی نداشت

anjoman eslami

16 آذر زمانی در کام دانشجویان شیرین خواهد شد که همچون گذشته نه چندان دور، در هر دانشگاه، یک انجمن اسلامی باشد و مطالبات برحق دانشجویان را فریاد کند. زمانی روزِ وصلِ دانشجویان خواهد بود که دفتر تحکیم وحدت، اتحادیه‌ای سراسری با حضور گروه‌های مختلف و البته اصیل فکری شود، نه آنکه تشکل کوچک اصولگرایی باشد همچون دیگر تشکل‌های اصولگرایی که دانشگاه را ملک مطلق خود کرده‌اند.

دلنوشته شهید رجب‌بیگی برای 16 آذر:

دانشگاه، شاهدی به مظلومیت‌مان

uni

و تو دانشگاه خوب به یاد داری آن‌روزها را که حرف‌مان را هم‌چون گردن‌بندی بر سینه‌ات می‌آویختی تا رسالت‌مان را بر جباران بنمایی. و آن‌روزها را که مشت‌مان را برافراشته نگاه داشتی تا دژخیمان را به هراس اندازی... شاهد مظلومیت‌‌مان بودی که هرگاه در شب سرد روزگارمان هیمه‌ای یافتیم تا آتشی بیافروزیم و مشعل قیام‌مان سازیم، قداره‌بندان دون صفت چگونه «آذر»مان را فسردند تا لختی دیگر بر تن لخت‌مان تازیانه کشند.

روزشمار وقایع جنبش دانشجویی در دوران نهضت:

از ۱۶ آذر ۳۲ تا ۱۳ آبان ۵۷

16 azar

سالگرد شهادت سه دانشجوی دانشکده فنی دانشگاه تهران در 16 آذر 1332 در اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون نایب رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین از سرگیری روابط ایران با بریتانیا، پس از کودتای امریکایی- انگلیسی 28 مرداد است. این سه شهید که شهید دکتر چمران به عنوان شاهد عینی، دقیق ترین توصیفات را از نحوه شهادتشان ارائه کرده است، بعدها توسط دکتر علی شریعتی، به نام «سه آذر اهورایی» نامیده شدند.

محمدمهدی حیدری:

دانشگاه، ایدئولوژی، انقلاب

182

نقش دانشگاه در انقلاب به قدری مهم بود که شعار "دانشگاه، سنگر آزادی" در دوران انقلاب بر سر زبان‌ها افتاد. روحانیت مبارز از میان صدها مسجد کوچک و بزرگی که در تهران وجود داشت، مسجد دانشگاه تهران را بری تحصن خود برگزیدند و حضرت امام هم قرار بود در روز ورودشان و در مسیر حرکت به سمت بهشت زهرا، در جلوی دانشگاه تهران، سخنرانی کوتاهی به واسطه نقش و جایگاه دانشگاه در مبارزه علیه رژیم ایراد نمایند.

دست نوشته‌ دکتر علی شریعتی درباره 16 آذر:

سه قطره خون از سه آذر اهورایی

shariati

«اگر اجباری که به زنده ماندن دارم نبود، خود را در برابر دانشگاه آتش می‌زدم، همان‌جایی که بیست و دو سال پیش، «آذر» مان، در آتش بیداد سوخت، او را در پیش پای «نیکسون» قربانی کردند ... این «سه قطره خون» که بر چهره‌ی دانشگاه ما، همچنان تازه و گرم است. کاشکی می‌توانستم این سه آذر اهورائی را با تن خاکستر شده‌ام بپوشانم، تا در این سموم که می‌وزد، نفسرَند!

شانزده آذر به روایت شهید چمران:

گویی همه را به چشم می‌بینم

chamran

صبح ورود نیکسون یکی از روزنامه‌ها در سرمقاله خود تحت عنوان "سه قطره خون" نامه سرگشاده‌ای به نیکسون نوشت که فورا توقیف شد. ولی دانشجویان سحرخیزی که خواب و خوراک نداشتند و استراحت در قبل مرگ دوستانشان میسر نبود، زودتر از پلیس روزنامه را خواندند. در این نامه سرگشاده خطاب به نیکسون گفته شده بود که؛ "آقای نیکسون وجود شما آنقدر گرامی و عزیز بود که در قدوم شما سه نفر از بهترین جوانان این کشور یعنی دانشجویان دانشگاه را قربانی کردند."

محمدحسين باقري:

کمدی کودتا، تراژدی دانشگاه

16azar

یکی از روزنامه‏های خارجی نوشت که «نفت ایران از حیث هزینه بهره‌برداری ارزان‌ترین نفت دنیاست. از نظر آمریکا و انگلیس ثبات وضع سیاسی و اقتصادی ایران مهمتر از اشکالات فنی در زمینه فروش نفت ایران است.» در واقع غرب با اطمینان از باز شدن شیرهای نفتی ایران، مسئله اصلی را معطوف سیاست نفوذ کمونیسیم می‌کند. روزنامه اطلاعات که با سیاست‌های دولت زاهدی همسویی داشت در سر مقاله 16 آذر خود با تیتر «آینده نفت؟» نوشت: «بزرگ‌ترین مشکل فعلی نفت راه‌اندازی پالایشگاه آبادان و اخذ درآمدهای آن برای دولت است.»!!

آذرخش (ویژه نامه روز دانشجو)

azarakhsh

ویژه نامه «آذرخش» سال 86 ویژه بزرگداشت 54مین سالگرد شهادت سه دانشجوی مبارز در 16 آذر 1332 (روز دانشجو) منتشر شد. در این ویژه نامه، علاوه بر مطالبی درباره واقعه 16 آذر، پرونده ای درباره واقعه سرکوب جنبش دانشجویی آمریکا در اعتراض به جنگ ویتنام به چشم می خورد.

گزیده بیانات امام خمینی(س) درباره دانشگاه و دانشجو:

نقش نهاد دانشگاه در سعادت ملت

imam

جوانان متعهد در طول تاریخ و خصوص دانشجویان مسلمان در نسل حاضر و در نسلهاى آینده سرمایه‏هاى امیدبخش اسلام و کشورهاى اسلامى هستند. اینانند که با تعهد و سلاح و استقامت و پایدارى مى‏توانند کشتى نجات امت اسلامى و کشورهاى خود باشند. و این عزیزانند که استقلال و آزادى و ترقى و تعالى ملتها مرهون زحمات آنان است. و اینانند که هدف اصلى استعمار و استثمارگران جهانند و هر قطبى در صدد صید آنان ...