۲۸مرداد، تاراج تجربه دموکراسی در ایران
پیشتر کرمیت روزولت در گفتوگو با لسآنجلس تایمز در 1979، از نقش رهبریکنندهاش در کودتا سخن گفته بود و به جای تحسین نتیجه موفقیتآمیز کودتا، اعتراف کرده بود که کودتا علیه مصدق سابقه افتضاحی را برای آمریکا درست کرده است. در این گفتوگو با روزولت، او به من توضیح داد که «موفقیت کودتا در ایران که پروژه آژاکس سیا نام گرفته بود، بعدها الهامبخش وزیر خارجه جان فاستردالاس شد که درصدد کپیکردن آن در کنگو، گواتمالا، اندونزی و مصر بود.»
اعتراف رسمی «سیا» به رهبری کودتای سیاه
در میانه جولای 1953 وزارت امور خارجه و اداره روابط خارجی بریتانیا اجازه اجرای پروژه تی پی آژاکس را صادر کرد و رییس سیآیای موفق به کسب اجازه از رییسجمهوری آمریکا شد. سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا، با هماهنگی با رییس سیآیای و سفیرهندرسون مطرح کرد که آقای کرومیت روزولت فرماندهی میدانی عملیات در تهران را در مراحل پایانی عملیات برعهده گرفته است. وزارت امور خارجه مشخص کرده بود که لغو سفر بازگشت سفیر آمریکا از واشنگتن به تهران تا زمانی که عملیات به نتیجه مطلوب برسد، معقول به نظر میرسد.
درباره نقش ناچیز آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد!
امام نسبت به عملکرد مرحوم کاشانی نیز منتقد بود و از جمله در گفتگویی که سال ۱۳۵۷ در پاریس با محمد حسنین هیکل داشت، نسبت به تاکتیک های سیاسی مرحوم کاشانی سخنان معترضانه ای بیان کرد. (صحیفه امام، ج ۵ ، ص ۲۶۸) همچنین هیچگاه موضعی له یا علیه شهید نواب صفوی در سخنان و پیام های خود بیان نکرد. بدین ترتیب می شود گفت که امام انتقاداتی جدی نسبت به رهبران جنبش ملی شدن نفت داشته اند و طبعا وارد نزاع ها به سود یک طرف نشدند و ادعای تلاش برای گرفتن فتوا از آیت الله بروجردی با توجه...
اسناد “سیا” درباره کودتای ۲۸ مرداد منتشر شد
پایگاه اینترنتی مجله فارین پالسی با اشاره به علنی شدن این مداخله گزارش داد: شصت سال پیش در چنین روزی (19 اوت 1953) تاریخ معاصر ایران وقتی کودتای تحت حمایت آمریکا و انگلیس محمد مصدق، نخستوزیر این کشور را سرنگون کرد، دچار چرخشی شدید شد. طنین این حادثه در طول سالها دست از سر سازماندهندگان آن بر نداشت و منجر به احساسات ضدآمریکایی شد که خلع شاه را در اوایل سال 1979 به همراه داشت و حتی ایرانیهایی را تحت تاثیر قرار داد که اواخر آن سال سفارت آمریکا در ایران را تسخیر کردند.
چالشی از شرق: جرج واشنگتن ایران
28 مرداد با کودتای آمریکایی- انگلیسی سال 1332، در تاریخ ایران به عنوان خاطره ای تلخ جاودانه شده است. محمد مصدق، اصلی ترین بازیگر سال های انتهایی دهه بیست و ابتدای دهه 30 عرصه سیاسی ایران، چهره ای شناخته شده در دنیای آن روز بود. مجله تایم در شماره مورخ هفتم ژانویه سال 1952 خود محمد مصدق را به عنوان مرد سال برگزید و شرح مفصلی از او زیر عنوان «مرد سال - چالشی از شرق» منتشر کرد. مطلبی که در ادامه می آید، انعکاس دیدگاه های این مجله است و البته اشکالات و انتقاداتی هم به آن وارد است.
ایران و مصر: صندوق رأی، کف خیابان و کودتا
در روز 28 مرداد منزل دکتر مصدق در خیابان کاخ مورد حمله نظامیان قرار میگیرد؛ در 11 سپتامبر کاخ ریاستجمهوری شیلی بهوسیله کودتاچیان بمباران شده و سالوادور آلنده کشته میشود؛ در سوم ژوییه طبق سناریو از پیش آماده شده، مرسی بهوسیله ارتشیها دستگیر و زندانی میشود.
پاسخ فرزند آیتالله کاشانی به ادعای پرداخت نقدی سیا به پدرش
در پی طرح مجدد ادعای پرداخت نقدی دو مأمور سیا به آیت الله کاشانی در روز قبل از کودتا، دکتر محمود کاشانی، فرزند آیتالله کاشانی در واکنش به پخش برنامهای در شبکه تلویزیونی صدای آمریکا، پاسخی خطاب به مجری آن نوشت. پیشتر عبدالله شهبازی در مصاحبه ای در نقد کتاب «همه مردان شاه» نوشته استفان کینزر که رونویسی مجعولی از مقاله و کتاب مارک گازیورسکی است، این ادعا را از اساس زیر سوال برده بود.