اصلاحطلبان، اصولگرایان و سیاستورزی نفعگرایانه
ظهور ناگهانی حزبی حول یک دیپلمات سابق اصلاحطلب که نه سابقه انقلابی قاطبه اصلاحطلبان را دارد و نه لاحقه انتقادی آنان را، و نه هزینهای برای انقلاب پرداخته است و نه هزینهای برای اصلاحطلبی، اما میخواهد در سود هر دو مسئله شریک باشد و سهم بالاتری ببرد، هم چندان عجیب به نطر نمیرسد. افراط اصلاحطلبی در سالهای دوم خرداد و سال 88 اینک روی دیگر سکه را مینمایاند: تفریط و فرصتطلبی سال 92.
حامیان خاتمی در دوم خرداد چه کسانی بودند؟
این جمله را بارها شنیدهایم که تریبون «دفتر تحکیم وحدت» و دو رسانه آن زمان جریان چپ یعنی «روزنامه سلام» و هفتهنامه «عصر ما»، یک سهضلعی با اهمیت برای رساندن صدای سیدمحمد خاتمی به مردم بود؛ آنهم در مقابل حمایت یکدست دهها تشکیلات بنام از ناطق نوری. در این میان موجی به وجود آمده بود که بار دیگر تمام مردم ایران از گروهها و طیفهای سیاسی مختلف، به انتخابات به چشم یک فرصت مینگریستند.
۱۷ سال؛ پیش اینروزها
شخصیتها و رسانههای جناح راست از کیهان، رسالت تا ابرار گرفته همه پشتسر «ناطق» بسیج شده بودند و صفحات یک روزنامههایشان به انتشار عکسها و مطالبی در حمایت از ناطق اختصاص داشت. نظرسنجیهایشان هم حاکی از این بود که برنده انتخابات «ناطقنوری» است. شعار انتخاباتیای که برای «ناطقنوری» ساخته شده بود، این بود: «رییسجمهوری باید مدیر، مدبر و ناطق باشد.»
بیانیه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز به مناسبت سالگرد حماسه دوم خرداد
امروز با گذشت قریب به دو دهه از آن حماسهی ملی، مردم ایران که طی این سالها مظلومانه و صبورانه سختیهای فراوانی را از فشارهای داخلی و خارجی متحمل شده بودند، در بیست و چهارم خرداد ۹۲ بار دیگر با حرکتی حماسی بدخواهان خود را غافلگیر کردند. حرکت بیست و چهارم خرداد که در ادامه و با محوریت شعارهای دوم خرداد اتفاق افتاد، بار دیگر نشانگر وجود یک مقاومت ملی در برابر حذف جمهوریت نظام و تلاش برای بازگشت منطق و اعتدال به ادبیات جمهوری اسلامی در تعامل با جهان بود.
دوم خرداد به روایت رسانههای خارجی
«ایران با زمینلرزهای سیاسی به قدرت زمینلرزههای واقعی چند سال اخیر به خود لرزید.» این توصیف «نیویورکتایمز» در چهارمخرداد و در واکنش به انتخاب سیدمحمد خاتمی بهعنوان رییسجمهوری ایران بود. این زمینلرزه نهتنها ایران بلکه کل جهان را لرزاند و بازتاب گستردهای در سرتاسر جهان داشت. رسانههای خارجی قبل و پس از انتخابات دومخرداد موضعگیریهای متفاوتی نسبت به ایران و آینده آن داشتند.
چرا باید گشادِ کارِ بسته از اصلاحات طلب کرد؟
اصلاحطلبانِ آن زمان که به قانون اساسی مینگرند، قانونی را مراد میکنند که رعایت حقوق شهروندی و حقّ حاکمیت ملت و محدود بودن دامنه قدرت و پاسخگو بودنِ قدرتمندان را به رسمیت میشناسد. در چنین قانونی هرچند اختیارات نسبتاً زیادی به فرد اول کشور که ولی فقیه باشد داده شده است اما همو نیز تنها در چارچوب همین قانون میباید عمل کند و حقّی فراتر از قانون اساسی برای او متصوّر نیست.
خاتمیِ عینی در برابر خاتمیِ ذهنی
تناقض از خاتمی نیست، از دشمنان خاتمی است. تناقض میان خاتمی واقعی و خاتمی القایی است. تفاوت میان خاتمیِ واقعاً موجود و خاتمیِ ساخته پرداخته رسانههای اصولگرا. خاتمیِ عینیِ اصلاحطلبان معتدل و خاتمیِ ذهنیِ اصولگرایان و اصلاحطلبان افراطی. خاتمیِ ذهنیِ اصولگرایان؛ در تعابیر دو کلمهای خلاصه میشود؛ از قبیل «اصلاحطلب سکولار» و «سران فتنه».
جواد لاریجانی و کمک انتخاباتی از انگلیس!
در برابر محمد جواد لاریجانی اینک نه فقط رقیب ساکت و پنهان او و نه فقط سیاستمداران چپگرا حاضر بودند که خط سومیها یا همان حامیان محمدیریشهری نیز لباس انتقاد بر تن کرده بودند. روحالله حسینیان، محتوای مذاکرات را یک «مصیبت» و «تکاندهنده» خواند و به اعتراض گفت: «لاریجانی خیال کرده اکنون سال 1320 است که سفارت انگلیس برای ما وزیر و وکیل تعیین کند!»
قهر سه گانه اصلاحات می شکند؟
ظاهرا آقایان اصلاحات متوجه نیستند که قشر فعال و عمده رأی دهندگان آنها جوانان احساسی و رادیکال هستند که البته آنها هم به دلیل سرخوردگی های متعدد دیگر کنشگران فعال به شمار نمی آیند و باید یک کاتالیزور(سرلیست قوی) و انرژی اکتیواسیون(حمایت پشتوانه های قوی سیاسی و ارائه دلایل قوی برای بازگشت به پارلمانتاریسم و مشارکت جدی در انتخابات) به آنها داده شود تا با صندوق ها آشتی کنند.
برداشتن عسگر گاریچی از سر راه اصلاحات!
عارف و روحانی باید بگویند چه برنامه ای برای اصلاحات دارند؟ اصلاحات آنها اجتماعی و سیاسی است یا اقتصادی هم هست؟ جایگاه عدالت که پاشنه آشیل اصلاحطلبان بود، در این برنامه چیست؟ نقاط مبهم فرهنگی اصلاحات در نسبت با انقلاب اسلامی و ولایت فقیه آیا رفع شده اند؟ برای رفع تنشهای آتی با شورای نگهبان و مجلس اصولگرا چه خواهند کرد؟ با گسترش روزافزون توان سپاه در عرصه اقتصاد، فرهنگ و رسانه چه می توانند کرد؟
از حماسه دوم خرداد ۷۶ تا حماسه خرداد ۹۲
دوم خرداد درسهای زیادی برای آموختن دارد. آموختیم، اراده ملت بر هر اراده دیگری پیروز میشود. آموختیم رای مردم حرف اول و آخر را میزند و رمز عبور از شبهای طولانی، امیدواری به فرداهای روشن است. مطئمنم دیگر بار شیرینی حماسه دوم خرداد 76 با "حماسه سیاسی" امسال به کام ملت شریف ایران بازخواهد گشت. اگر امیدوار باشیم، صبور و مستحکم، دوم خرداد دیگری در راه است.
دوم خرداد با طعم دانشجویی
انجمن های اسلامی هم با برنامه ها و بیانیه های خود کوشیدند خاتمی را مطرح کنند. اولین برنامه انتخاباتی خاتمی هم 7 اسفند 75 در دانشگاه شریف برگزار و با استقبال دانشجویان روبرو شد. شرکت حدود 5 هزار دانشجو در این برنامه که اولین حضور جدی خاتمی به شمار می آمد، نماینگر القای نشاط سیاسی در دانشگاه ها بود که در سرتاسر جامعه هم اشاعه یافت.
عکس: «دوم خرداد» مان را یاد باد
دوم خرداد سالگرد پیروزی جمهوریت و حق حاکمیت ملی زیر پرچم خط امام(ره) است که به مدت 8 سال توسط حاکمان فراموش شده بود. هرچند که دوم خرداد بواسطه فشارهای جناح رقیب و نیز اشتباهات افراطیون، در مسیری غلط افتاد، اما همواره باید سالگرد آن را پاس داشت و به امید وحدت مجدد ملی ذیل اندیشه امام راحل تلاش کرد.