طبس به روایت کتاب تسخیر

به این نتیجه رسیدیم که در واقع، نه جمهوری خواهان و نه هیچ عامل انسانی دیگری به تنهایی سیر حوادث را تغییر نداده است. رسوایی طبس نتیجه عوامل چندگانه ای بود که به تنهایی معنی چندانی نداشتند، ولی به همراه یکدیگر به یکی از تحقیرآمیزترین شکستهایی که دولت آمریکا تا آن زمان متحمل شده بود، انجامید. هیچ شکی نداشتیم که امداد غیبی ایران را نجات داد و ابرقدرت متجاوز را در هم شکست.
هیچ یک از دانشجویان از تسخیر لانه پشیمان نشدهاند

متاسفانه، نه تنها عدهای ناآگاه این اقدام شجاعانه ملت ایران را به شوروی نسبت دادند؛ بلکه در کمال ناباوری برخی از دوستان به اصطلاح حزب اللهی در رسانه های خود در دو سه سال اخیر، پیشتر رفتند و این واقعه را به خود آمریکا منسوب کردند... به نظر بنده این امواج تبلیغاتی مولود تمایل و اشتیاق آقای احمدینژاد به مذاکره و ایجاد رابطه با آمریکا در دوره ۸ ساله ریاست جمهوری ایشان بود.
از هجرت امام تا تسخیر لانه جاسوسی

شاید در ابتدا تصمیم به اشغال کوتاه مدت سفارت بود، اما علل و عوامل متعددی دامنه آن را تا444روز افزایش داد. این اقدام اعتراض آمیز که مورد تأیید حضرت امام قرار گرفت، به سرعت به واقعه ای بینالمللی تبدیل گردید که سایه تأثیرات آن هنوز هم به ویژه در روابط ایران و امریکا گستردگی خاص خود را دارد. اصطلاحاتی نظیر "لانه جاسوسی"، دانشجویان پیرو خط امام"، "انقلاب دوم"، "انقلاب زیادتر از انقلاب اول"(تعبیر حضرت امام) همگی با بار معنائی خاص خود در قاموس این قضیه قابل بررسی است.
شعار «مرگ» برای دولتی است که جاسوسی و جنایت میکند

شعار «مرگ بر آمریکا» نیز شعاری است که هنوز ملت آنرا فریاد میزنند اما باید مردم جهان و به خصوص ملت آمریکا بدانند که این شعار مرگ برای دولتی است که در افغانستان و عراق به کشتار مردم بیگناه میپردازد، این شعار برای قاتلین مسافران هواپیمای ایرانایر است و برای کودتاچیان 28 مرداد و دیگر جنایات تاریخی دولت آمریکا علیه ملتهای جهان.
سیزده آبان حاصل فضای آزاداندیشی واقعی در دانشگاه ها بود

دانشجویان به این تحلیل هم رسیده بودند که اگر امام به هر دلیلی مخالف بودند و این حرکت را تأیید نکردند حتماً مسئله فیصله پیدا کند و دانشجویان به بیرون از سفارت بیایند و موضوع تسخیر پایان پیدا کند. حتی باز تصور نمیکردند که امام با این قاطعیت و جدیت پشتیبانی کنند. حتی تا این اندازه که آن حرکت را انقلاب دوم بنامند. در واقع از این جریان یک فضای جدیدی از اتحاد و همدلی بین مردم برای مقابله با توطئهها به وجود آمد.
هر چه میکشیم زیر سر آمریکاست

13 آبان یک حرکت اجماعی و ملی بود. همچنانکه حضرت امام (ره) آنرا انقلابی بزرگتر از انقلاب قبل دانستند. اگر شما به آرشیو روزنامههای آنزمان که البته هر کدام مواضع خود را داشتند و دست اندرکاران آن هم افراد کاملا موافق با نظام نبودند، رجوع کنید، میبینید که همه با اصل حرکت موافق بوده اند. همه گروه ها، حتی گروههای مارکسیستی و ملی هم با تسخیر همراهی میکردند.
حمایت گروه های سیاسی از تسخیر لانه جاسوسی

سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی با تبریک مکتبی به دانشجویان مسلمان پیرو مشی امام، عمل قاطع آنان را که انعکاس خواستههای به حقّ مردم مسلمان ایران و تاًکید مداوم امام خمینی مبنی بر مقابله با توطئهها، خیانتها و کارشکنیهای آمریکاست، تاًئید کرده و پشتیبانی کامل خود را از اهداف به حقّ آنان اعلام میدارد.
باید از نام ها گذشت

برخی مطرح می کنند که امام را عده ای مجبور به درگیری و جنگ با آمریکا کرده اند. چه کسی می تواند امام را که جوهر وجودش مبارزه با طاغوت است، مجبور به مبارزه با آمریکا بکند؟ به نظر من آن کسی که می رود در خارج از کشور آن جا اعتراف می کند که از تسخیر سفارت آمریکا پشیمان است، به نظر من خطرش کمتر از کسانی است که به اسم انقلاب، 13آبان را زیر سؤال می برند. آن آقای پشیمان توبه کارف مثل دشمن دانای ماست و این یکی مثل دوست نادان که خطرش بیشتر است.
متن اطّلاعیّه های دانشجویان مسلمان پیرو خط امام

ملّت مسلمان ایران بیایید به ندای امام پاسخ دهید که میگوید: «بیایید متّحد شویم و دست جنایتکاران چپ و راست را که در رأس آن آمریکاست، قطع کنیم.» آری، خواهران و برادران مسلمان، بیایید دست در دست یکدیگر دشمن اصلی خود را که آمریکاست بشناسیم و تا قطع کامل سلطه سیاسی و اقتصادی و نظامی آمریکا به مبارزة خود به رهبری امام ادامه دهیم. ما از کلیّه دانشجویان خارج از کشور میخواهیم که به هر شیوه ممکن با ما هم صدا شوند و تا بازگرداندن شاه خائن و قطع هرگونه توطئه در ایران از پا ننشینند.
واقعه ۱۳ آبان و خطر تحریف تاریخ

دانشجویان مسلمان وقتی همه راههای مسالمت آمیز مقابله با توطئه را بسته دیدند و خطر کودتا را جدی دانستند، به چنین اقدامی دست زدند. در آن شرایط این اقدام با حمایت امام روبرو شده، از سوی ایشان عنوان انقلاب دوم گرفت و روحیه مقاومت و اتحاد را مانند روزهای نخست انقلاب در میان مردم پدیدار ساخت. همچنین عملا باعث قطع بسیاری از برنامه های آمریکا علیه انقلاب نوپای ایران شد.
موضع شهید بهشتی درباره تسخیر لانه جاسوسی

ما به خوبی میدانیم که آمریکائیان گروگانگیری را محکوم میکنند و این عمل را غیرانسانی ترسیم میکنند. اما شما لطفا توجه کنید؛ دادگاههای ما شاه مخلوع را احضار کردهاند تا به اتهامات خود پاسخ دهد اما او نیامده است. اکنون او در دست دولت آمریکاست. آیا از این سنت بینالمللی که شما اشاره کردید نباید چنین خواهشی را کرد که شاه مخلوع را برای پاسخ دادن به اتهاماتش احضار کنند و یا اینکه ایران استحقاق یک تعقیب حقوقی را نداشته باشد؟
مروری بر کتاب «۴۴۴ روز»

وخیم شدن وضعیت جسمانی شاه به خاطر سرطان باعث شد کارتر مقاومت بیشتری در مقابل دیوید راکفلر و هنری کیسینجر از خود نشان ندهد. در 30 مهر 1358 شاه وارد آمریکا شد. 4 نوامبر، یعنی 13 آبان، سالگرد شهادت تعدادی از دانش آموزان به دست رژیم شاه بود. مأموران سفارتخانه میدانستند که در این روز قرار است در مقابل سفارت آمریکا تظاهراتی انجام شود.
سخن کسانی که آن اقدام را محکوم میکنند بیمنطق است

دانشجویان احساس کردند که آمریکائیها دست بردار نیستند و میخواهند که اوضاع را به حال سابق برگردانند و پس از بیست و پنج سال حمایت از سلطنت مطلقه اعلیحضرت، سرکوب، جنایات شاه، زندانی کردن هزاران مخالف و… بر خلاف حداقل توقع و انتظار مردم ایران از شاه حمایت کردند و او را به آمریکا بردند. دانشجویان چه کار باید میکردند؟ باید یک راهی پیدا میکردند که دست آمریکا را از این کشور کوتاه کنند.
همه چیز فرو می ریزد

این، اولین حمله به سفارت نبود. نه ماه پیش عدهای از نیروهای انقلابی به سفارت آمریکا حمله کرده و کارکنان آن را به اسارت گرفته بودند. در آن زمان که فقط چند روز از سقوط دولت بختیار میگذشت، ابراهیم یزدی و دیگر یاران آیت الله خمینی به مداخله پرداختند و ظرف 24 ساعت، همهی اسیرشدگان آزاد گردیدند. در آن زمان همچنین یک گروه نامنظم و خود گمارده از نیروهای انقلابی، مسؤولیت تأمین امنیت سفارت را برعهده گرفتند.
اسمش را هرچه میخواهید بگذارید

لآن مرکز فساد آمریکا را جوانها رفتهاند گرفتهاند و آمریکاییهایی هم که در آنجا بوده گرفتند و آن لانة فساد را به دست آوردند و آمریکا هم هیچ غلطی نمیتواند بکند و جوانها هم مطمئن باشند که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند.... مگر آمریکا میتواند دخالت نظامی در این مملکت بکند؟ امکان برایش ندارد. تمام دنیا توجهشان الآن به اینجاست. مگر آمریکا میتواند مقابل همة دنیا بایستد و دخالت نظامی بکند؟