۱۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱

ناسازگاری تقلید سیاسی با الگوی انتخابات در جمهوری اسلامی

فصل مشترک دیدگاه رهبران انقلاب اسلامی، آنجا که امام خمینی(ره)، حق انحصاری مجتهدین در انتخابات را رد نمود، و انتخابات را فراتر از اقشار و اصناف، متعلق به ملت معرفی می­ کرد و نیز آنجا که مقام معظم رهبری همگان را به تحقیق برای انتخاب بهترین گزینه دعوت می­ کند و رأی خود را در عرصه انتخابات، تنها «یک» رأی در کنار آراء آحاد ملت می­ شمارد حکایت از آن دارد که مسؤولیت انتخاب، غیر قابل سلب و غیر قابل تفویض است. این عرصه­ ایست که تقلید به آن راه ندارد و مراجعه به آراء خواص و بزرگان تنها در...

341646-250x150«مبارزه» (رسانه تحلیلی خبری دانشجویان خط امام) – دکتر احسان بابایی
نامه روز شنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۱ با امضای بیش از ۲۲۰۰ دانشجو و طلبه خطاب به حضرت آیت الله مصباح یزدی با موضوع اعلام حمایت از فرد اصلح معرفی شده توسط ایشان حاوی نکته­ ای قابل تأمل است که از بروز بدعت و انحرافی در رفتار سیاسی برخی فعالان سیاسی حکایت می­ کند.
نه حضور فعال استاد مصباح یزدی در عرصه سیاست و انتخابات و نه تلاش برای جستجوی فرد اصلح انتخابات توسط امضاکنندگان، هیچیک مورد اشکال نیستند، بلکه برعکس از جهت احساس مسؤولیت و نفی عافیت طلبی قطعاً درخور تحسین هستند. اشکال بر روشی وارد است که امضاکنندگان نامه برای رسیدن به فرد اصلح در پیش گرفته­ اند. روشی که با صرف­ نظر از امضاکنندگان و مخاطب نامه و نیز مصداقی که به آن منتهی می­ گردد با بایسته­ های رفتار سیاسی در عرصه انتخابات بر پایه اندیشه­ های حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری ناسازگار است.
انتخابات در اندیشه سیاسی مبتنی بر آراء رهبران انقلاب اسلامی، عرصه­ تجلّی مسؤولیت آحاد جامعه نسبت به سرنوشت کشور است که اراده فعال افراد و آگاهی آنان به آنچه انتخاب می­ کنند، دو رکن غیر قابل تفویض آن می­ باشد. اشکال مورد نظر بر مضمون نامه همین است که امضاکنندگان، اراده فعال، مستقیم و بی­ واسطه در انتخابات و نیز تلاش برای تحقیق شخصی برای انتخاب اصلح را وانهاده و از سر رضایت به سرسپردگی تشکیلاتی، گردن نهاده و تقلید را جایگزین تحقیق در امر انتخابات نموده­ اند و در عین فرار از اسم «رفتار حزبی»، به تمرکزگراترین شیوه تصمیم تشکیلاتی تن داده ­اند.
این شیوه، هر چند با رضایت مبنای عمل قرار می گیرد، انتخابات را به فرایندی نخبه سالار تبدیل می­کند که ناخودآگاه، جای انتخاب توده مردم را تنگ می­ کند. به موجب این فرایند، خواسته­ ها و نیازهای مردم و نیز پاسخ­ های آنان به معضلات، تنها در صورتی امکان بروز و ظهور در فضای انتخابات را می­ یابد که در چهارچوب نگاه خواص به رسمیت شناخته شود.
قطعاً حضور نخبگان و خواص در عرصه انتخابات امری مفید، ضروری و غیر قابل اجتناب است اما کیفیت این حضور نباید به گونه­ ای باشد که راه را بر اراده فعال آحاد جامعه ببندد. به همین دلیل الگوی مبتنی بر تقلید، الگویی شایسته برای انتخابات در نظام جمهوری اسلامی نیست. انتخاب بر پایه تقلید، نه بر دوش گرفتن مسؤولیت بلکه بر زمین نهادن آن است.
فصل مشترک دیدگاه رهبران انقلاب اسلامی، آنجا که امام خمینی(ره)، حق انحصاری مجتهدین در انتخابات را رد نمود، و انتخابات را فراتر از اقشار و اصناف، متعلق به ملت معرفی می­ کرد و نیز آنجا که مقام معظم رهبری همگان را به تحقیق برای انتخاب بهترین گزینه دعوت می­ کند و رأی خود را در عرصه انتخابات، تنها «یک» رأی در کنار آراء آحاد ملت می­ شمارد حکایت از آن دارد که مسؤولیت انتخاب، غیر قابل سلب و غیر قابل تفویض است. این عرصه­ ایست که تقلید به آن راه ندارد و مراجعه به آراء خواص و بزرگان تنها در صورتی قابل قبول است که جزئی از فرایند تحقیق قرار گیرد.
منبع: عدالتخواهی
برچسب‌ها:

دیدگاه تازه‌ای بنویسید:

*

15 - 9 =