راه نجات؛ بازگشت به اندیشه شهید بهشتی

ادعای من این است که بازگشت به اندیشههای شهید بهشتی میتواند کمککننده اساسی هم برای فهم ریشه گرفتاریهای کنونی و هم ساز و کارهای برونرفت از آنها باشد. واقعیت این است که بزرگترین میراث اندیشهای شهید بهشتی «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» است. در این فضا، باید این پرسش را در برابر نظام تصمیمگیری کشور و خودمان قرار دهیم که چقدر گرفتاریهایی که امروز، ایران تجربه میکند، محصول تن در ندادن به اجرای قانون اساسی بوده است؟ بهنظر میرسد بخش اعظم گرفتاریها و مشکلات ما ریشه در بیاعتنایی به قانون اساسی دارد.
مهر سکوت بر دهان دانشگاه

انگار نه انگار که اینجا جمهوری اسلامی ایران است جایی که بنیانگذار آن فرموده است «دانشگاه مبدأ تحولات است» به جای آنکه دانشگاه سنگر علم و دانش و خاستگاه تحولات باشد تبدیل به بنگاه های تجاری برای نظام آموزشی مدرک گرا شده است مگر نه اینکه شهید بهشتی فرمود «دانشجو موذن جامعه است اگر دانشجو خواب بماند نماز امت قضا می شود» پس چرا مسئولین امر برای دادن مجوز اتحادیه های دانشجویی به هر ریسمانی چنگ میزنند تا دانشجو را دلسرد کنند؟ چرا با رفتار های سلبی خود در پی کشتن حس «آرمانگرایی» و خشکاندن این «شجره طیبه» هستند؟
رویکرد نوین در انجمنهای اسلامی دانشجویان؛ جنبشی از جنس شدن

عصر ورود انجمنهای اسلامی دانشجویان به مشارکت اجتماعی و مسئولیتپذیری در قبال وضع جامعه در واقع همان بازگشت به خویشتن است، بازگشتی که اینبار خودآگاهانه و از سر مبارزه با جمود و از خود بیگانگی، در قبال گذشته حال و آینده است. گمشدهای ست برای بازاندیشیدن مسئولیت اجتماعی و بازگشتن به نقطهی انحراف آرمان از واقعیت، نه برای دفن آرمان، که برای بازسازی یک تحرک نیرومندتر و شفابخشتر و موثرتر و برای دفن کلیشههای برساخته و حاصل بازنمایی بلندگوهایی که برندگان و بازندگان واقعی سیاستهای اعلامی و اعمالی را واژگونه جلوه میدهند.
چه کسی مستضعف است؟

مفهوم استضعاف آن روزها که - برخلاف امروز - در میهن ما مهجور و متروک نبود، عمدتا” در معنایی اقتصادی فهمیده میشد. حتی برخی گروههای سیاسی در سالهای نخست پس از پیروزی انقلاب، آنچنان این نگاه اقتصادی را به غایت برده بودند که مستضعف در سخن ایشان جایگزینی سرراست برای پرولتاریا بود. مستضعف در این رویکرد، عنوان جماعتی بود که، از منابع تولید بهره ای نداشت و در مقابل کسانی قرار میگرفت که مالک ابزار تولیدند. البته این نگاه افراطی آشکارا در قرابت با مارکسیزم شکل گرفته بود و وضعیت آنرا نمی توان به دیگر گفتارها تسری داد با این...
روحانی مصدق شود!

روحانی نیز امروز فرصتی استثنایی دارد تا با اعلام وضعیت فوق العاده و پذیرش یک بحران ملی، همانند مصدق، دولت «اقتصاد بدون نفت» را بر این کشور حاکم کند. اقتصاد نفتی و برداشت از چاههای نفت که باعث انقطاع رابطه دولت-ملت و بازتولید استبداد می گردد، بایستی با مالیات یعنی وابستگی دولت به ملت جایگزین شود و تلاش دولت، مصروف استقرار اقتصادی درونزا و مبتنی بر تولید ملی به جای اقتصاد مصرفگرای فعلی شود. در عوض پول نفت و سایر منابع زیرزمینی صرف توسعه زیرساختها و امکانات ثروتساز برای کشور شود.
با میراث خمینی (س) چه کرده ایم؟

امروز اما میبینیم که تحریف عقاید امام به نامِ ترویج تفکرات آن عزیزِ سفرکرده به حدی میرسد که عده ای در صدد القاء این دروغ به جامعه برمیآیند که هدف امام از طرح این سخن ، اقناعِ طرفین بوده است نه صرفاً شکل جمهوری حکومت که در دنیا متداول است. تحریف آشکار شخصیت حضرت امام و گمان به عدم صداقت ایشان در طرح مقاصد انقلاب ، ظلمی آشکار به امام و امّت است. و عجیب تر آنکه برخی ازاین گونه نظریه پردازان برای نشر این تحریف ها از بیت المال ارتزاق میکنند.
خواب هاىِ پریشان

اعتراضات اخیر، فرآورده ضمنىِ خزانِ سیاست هاىِ اقتصادى-اجتماعى دولتِ بهار و امیدِ بربادرفته به اعتدالیون بوده وهمچنین با نگاهِ جامعه شناختى، درخواهیم یافت که هرگاه در جامعه اى فضاى نقد و اصلاح مهیا نباشد، لاجرم کوچکترین نارضایتى اجتماعى میتواند به نیروى محرک اعتراضات گسترده در همه ابعاد مبدل شود. درحالیکه اصلاحات به عنوان اصلى پذیرفته شده، در غالب کشورهاى جهان، ضامن بقاى نظام هاى سیاسى است. لذا پذیرش اصلاحات میتواند مانع تکرار این شکل از تظاهرات سراسرى باشد. به زعم نویسنده، در هر نظام سیاسى باید یک قوه عقلانى حاکم باشد که بقا را مقدم بر شخص حاکم دانسته و...
در حصار اسلام سنتی

بیش از 14 قرن از عصر نزول دین اسلام می گذرد و در طی گذر زمان جوامع ، فرهنگ ها و اقتضائات زمانی و مکانی تحولات اساسی و بنیادینی در خود دیده و به اشکال گوناگونی در آمده اند . از جمله بارزترین ویژگی های که پیروان دین اسلام همواره برای این مذهب قائل می شوند همه زمانی و همه مکانی بودن آن است. براستی شرط ماندگاری و پویایی دین اسلام چه چیزی است ؟ اجتهاد رمز این جاودانگی است.
دیالکتیک سرکوب رسانه ای

چهارمین رکنی که صاحب نظران این حوزه مطرح کرده و آن را مکمل سه رکن اول دموکراسی می دانند "مطبوعات"می باشد . به واقع میان آزادی مطبوعات و دموکراسی رابطه بسیار نزدیکی وجود دارد. این آزادی تنها در دموکراسی تحقق می یابد و دموکراسی نیز بدون آزادی مطبوعات مفهوم پیدا نمی کند. رژیم های دموکراتیک یا دولت های مبتنی بر حاکمیت مردم رژیم های مشروعی هستند که هدفشان خدمت به انسان و حفظ حقوق و آزادی های اوست. در این میان آزادی مطبوعات از جایگاه ویژه ای برخوردار است چرا که وسیله ای برای تحقق دیگر حقوق افراد به شمار...
هر کسی از ظن خود یار تو شد!

با نگاهی هرچند سطحی به محیط پیرامون خود متوجه می شویم که رسانه ها چگونه خواه یا ناخواه چهره ی بزرگانی همچون سید محمود طالقانی را آنگونه که می پسندند تعریف می کنند. سیدی که بانگ «هر کجا #مبارزه با استحمار و استثمار باشد ما هستیم!» سر می دهد و اولین نفری است که فطریه خود را برای مردم مظلوم فلسطین می فرستد چگونه می شود ابزار تبلیغ جناح ها و افرادی قرار می گیرد که هیچ رنگ و بویی از طالقانی بودن و طالقانی شدن را ندارند؟
میلیاردها تومان هزینه بودجه فرهنگی خارج از نظارت دولت

با توجه به حجم بودجه ی فرهنگی در اختیار دولت ، و مقایسه آن با میزان قابل توجه بودجه نهادها و موسسات متعدد فرهنگی دیگر که نه ذیل نظارت مالی دولت هستند و نه دولت میتواند برای آنها برنامه و دستور کار قرار دهد ، سهم دولت از اختلال در مراکز مدیریت فرهنگی چه میزان است ؟
اگر مردم نخواهند؟!

تحقیق در روایات و مطالعه نظریات بزرگان انقلاب به روشنی جایگاه رای مردم ( وجهه مقبولیت حکومت اسلامی ) را برای ما آشکار می سازد و به ما نشان می دهد که اتکا به رای مردم نه از روی "ناچاری" است و نه "فاقد اعتبار شرعی و قانونی" ، بلکه در کنار بعد مشروعیت، لازمه اصلی تشکیل و ادامه حکومت اسلامی است و در صورت نبود و یا از بین رفتن آن ، نظام اسلامی از اعتبار ساقط خواهد شد.
معمای توده و جنبش نفتی ملت

از سوی انگلیسیها بیزار ساختن افکار عمومی آمریکا نسبت به زمامداری مصدق و هدایت این افکار به سوی برکناری دولت قانونی ایران، مهمترین هدف شناخته میشد. آنان قصد داشتند در بدو ورود هریمن به ایران آشوبی برپا کنند تا مصدق را در ادارهی امور کشور ناتوان جلوه دهند و بگویند اگر آنها پای خود را از ایران بیرون بکشند کمونیستها ایران را خواهند بلعید. در چنین شرایطی بود که «سازمان جوانان حزب توده» که به شدت زیر نفوذ شبکهی بدامن (Bedamn)اسم مستعار شبکهی مشترک جاسوسی CIA و MI6 قرار داشت، تظاهرات وسیعی را علیه ورود هریمن به ایران ترتیب...
آمریکای پساترامپ

حال که پوپولیسم ترامپ در آمریکا قدرت را به دست گرفته و در مدت اندک رفتارهای نسنجیده ای از خود بروز داده نقش کنشگران سیاسی و اجتماعی جامعه آمریکا حساس تر از پیش شده چون امروز فردی در راس قدرت سیاسی و اجرایی آمریکاست که به گفته اکثر تحلیل گران بین المللی غیر قابل پیشبینی است و از آنجا که آمریکا در نظم پیریزی شده فعلی جهان تاثیرگذاری بسیار زیادی دارد، لذا اقدامات رییسجمهور آمریکا می تواند تلاطم زیادی در جهان ایجاد کند، از این رو مردم آمریکا و سیستم سیاسی آن باید با مهار رفتارهای غیر اصولی ترامپ از...